De term millennials ken je denk ik wel. Generatie Y, ofwel de millennials. De generatie die opgegroeid is met technologie. Die positieve bijdragen leveren en samenwerken belangrijker vinden dan geld verdienen. Die de televisie in een paar jaar van 40 cm dik naar nog geen 3 cm hebben zien gaan en ze nu niet gebruiken, want achterhaald. Het zijn de mensen die hun telefoon gebruiken voor werk, hobby, vermaak, socialiseren, shoppen, navigeren oh en af en toe misschien bellen. Meer dan 50% koopt producten op hun telefoon en meer dan 80% neemt de telefoon mee naar bed. Ja geef maar toe, je herkent jezelf hierin. Geeft niet, ik ook.
Maak het persoonlijk
Het is ook de doelgroep die hun imago via social media uit. Die het belangrijk vinden hoe ze op anderen overkomen. Die, in ieder geval op Instagram of Tik Tok, net zo’n mooi of beter leven hebben dan hun vrienden. Die daar geld en moeite in stoppen. Het is daarom ook niet vreemd dat juist die persoonlijke influencers populairder en machtiger worden dan de traditionele reclame-uitingen. Influencers zijn geen bedrijf, maar een persoon met een naam en gezicht. Je ziet dat er steeds minder normale reclame gemaakt wordt voor een product, maar dat er steeds meer ingezet wordt op personal branding.
Zet de lezer centraal
Millennials zijn veel gevoeliger voor wat mensen in hun omgeving interessant vinden, dan voor wat bedrijven willen aanbieden. Zelfs als die persoon (influencer) eigenlijk ook gewoon een bedrijf is. Hou hier rekening mee als je teksten schrijft. Zet de lezer centraal, gebruik geen nikszeggende titels en ga niet vertellen wat jouw bedrijf aanbiedt. De lezer begrijpt heust wel dat als op jouw site geschreven wordt over mooie schoenen, dat ze die bij jou kunnen kopen. Dat hoef je ze niet te vertellen. Focus je op de voordelen van het product en maak de lezer warm voor wat je aanbiedt. Richt je niet (te sterk) op de verkoop. Uiteraard kan je call to actions gebruiken en daar schrijf je nog steeds heen, maar niet als een verkooppraatje maar als iemand die tips over het product geeft.
U of je?
De millennials zijn de eerste generatie die ook ‘je’ zeggen tegen ouderen en zich er gemakkelijk bij voelen. Niet iedereen, zeker niet, maar het is wel een generatie die het niet snel erg vindt als er ‘je’ tegen ze gezegd wordt. Ook niet door een jonger iemand. Ze leren het waarschijnlijk ook aan hun kinderen. Ondanks dat nog veel het beleefder vinden om tegen klanten ‘u’ te zeggen, is het andersom niet erg. ‘Je’ is informeler en past meer bij een vriend die jou tips geeft. ‘U’ creëert een afstand en die afstand maakt het minder persoonlijk. Of je ‘u’ of ‘je’ gebruikt is natuurlijk aan jezelf, maar ‘je’ werkt vaak bij millennials goed.